Japonský zelený čaj

Tentokrát jsem si připravil krátký „článek“ týkající se japonského zeleného čaje. Zelený čaj je v Japonsku oblíbený již od éry Edo (1603 - 1868). Už tehdy byly známy některé blahodárné účinky čaje, které pozorujeme i v současnosti. Víme, že čaje obsahují množství látek, které nás chrání před nachlazením, některými civilizačními chorobami a příznivě ovlivňuje kvalitu naší pleti. Pokud budeme správně provádět přípravu čaje, můžeme docílit i značné psychické pohody. Zelený čaj se používá i v mleté podobě a slouží pak k pití nebo jako přísada do zmrzlin či jiných potravin.

Gyokuro
Gyokuro

Chceme-li vyrobit zelený čaj musíme zabránit fermentaci čajových lístků, to se řeší tak, že jsou čerstvě natrhané lístky co nejdříve zahřívány.

Pojďme si zelený čaj rozdělit na několik kategorií, které nám pomohou se lépe zorientovat a uvědomit si co chceme.

Sencha
Asi nejběžnější forma zeleného čaje, běžná v každodenním užití, vyrábí se spařováním mladých, čerstvě natrhaných lístků, jejich postupným sušením a svinováním do tvaru jehliček. Nejvíce ceněným je první sběr, který se označuje jako shincha.

Gyokuro
Jedná se o „ nejvyšší“ třídu listových zelených čajů, má charakteristickou „nasládlou“ chuť a vyrábí se, nebo přinejmenším se tak vyráběla v minulosti, zastiňováním čajových keřů před sběrem lístků. Zpracování je pak totožné jako u sencha. Čaj pocházející z krátkodobě zastíněného keře se označuje jako kabuse.

Matcha
Lístky pocházející ze zastíněných keřů nejsou svinovány, ale rovnou sušeny a rozemlety v kamenných mlýnech na velmi jemný prášek. Tento druh čaje se používá obvykle při čajových obřadech, kdy je v misce horké vody našlehán malou bambusovou metličkou zvanou chasen.

Tamaryokucha
S tímto druhem čaje se asi nesetkáte tak často. Tento čaj není svinován do jehliček a ani není rozemletý jako předchozí druhy.

Kamairicha
Čajové lístky jsou ihned po sběru místo propařování nahřívány ve speciálních nádobách, to dodává tomuto druhu čaje specifickou chuť i vzhled.

Bancha
Tento pojem obsahuje poměrně široké množství čajů. Mě asi nejznámější je genmaicha, což je čaj který je lehce opražený se zrnky hnědé rýže.

Nyní si můžeme vybrat jeden z čajů, tedy kromě matcha a připravíme si jej. Nebudeme z toho dělat příliš velkou vědu a tak nebudeme řešit takové faktory jako je tvrdost vody, jen si řekneme, že lepší je ta měkká, přesnou teplotu nebo vhodnost materiálů pro přípravu a manipulaci s čajem.

Pojďme si připravit kvalitní sencha, první krok je celkem očekávaný – přivedeme vodu k varu. Poté co je voda uvařená ji nalijeme do nádobí jenž budeme používat (konvička, hrnky/šálky, ...) aby se ohřáli a nezchladili nám hned náš teplý nápoj. Zbytek vody z konvice pro jistotu vylijeme a přivedeme k varu další várku. Pokuste se vodu nepřevařit, mohla by pak ztratit některé látky které ovlivňují chuť (údajně). Máme tedy uvařenou vodu, náš vybraný druh čaje potřebuje k zalití vodu o teplotě přibližně 70°C, chladnutí vody (Všichni víme, že var je o trochu výše.) nám poskytuje dostatečný čas pro zbytek přípravy. Z konvice vylijeme veškerou teplou vodu, kterou jsme do ní nalili v první části, tedy tu která konvici zahřívala. Na dno konvice vhodíme čajové lístky, obecně se používá následující výpočet, ale nemusí být vždy platný.

čajová lžička * počet osob + 1 čajová lžička na konvičku

My budeme dva a uděláme si čaj do konvičky, proto použijeme 3 čajové lžičky lístků čaje. Pokud jste se v tomto bodě zarazili a říkáte si „Kolik je to sakra sáčků?“, tak žádný. Čaj máme sypaný a tedy můžeme téměř libovolně ovlivňovat jeho množství v nádobě. Poté konvičku přikryjeme pokličkou a počkáme dokud nám voda ve varné konvici nebo hrnci nezchladne na přibližně 70°C. Čajové lístky zalijeme horkou vodou a necháme louhovat přibližně 2 minuty, čím déle se čaj bude louhovat tím bude hořčejší. Čaj poté střídavě rozlijeme do prázdných vyhřátých šálků, tím docílíme rovnoměrného rozprostření intenzity chuti mezi nás a našeho čajového partnera či partnerku.

Lepší čaje se dají většinou zalít několikrát a přesto nás potěší svou chutí, běžně se tyto čaje označují jako „vícenálevové čaje“. Pokud nám intenzita chuti nevyhovuje, neměníme dobu louhování, ale počet čajových lístků v nádobě!

Čajové chvilky velmi rád kombinuji s poslechem klasické hudby a nějakou zajímavou četbou, je to vynikající způsob jak uklidnit svou mysl a něco si v klidu přečíst, doporučuji vyzkoušet. 😉

Užijte si pohodlné chvíle s dobrým čajem a klidem ve vaší duši.

 

Zdroje:
Gyokuro: The Jade Dew, Oh What a Treat!. In: Richard's Healt Musing: My Study on Healty Living [online]. [cit. 2013-04-05]. Dostupné z: http://richardshealthmusings.com/gyokuro-the-jade-dew-oh-what-a-treat/

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *